Skip links

בדיקות קרקע ואגרגטים

בדיקות קרקע ואגרגטים

מעבדות איזוטסט מציעה ללקוחותיה את כל בדיקות קרקע ואגרגטים הנדרשות לבניה ותשתיות לפי המפרט הכללי ומפרט נתיבי ישראל וכן מספר רב של בדיקות נוספות לפי תקנים שונים ומגוונים. בדיקות הקרקע והאספלט מבוצעות תחת הסמכה מטעם הרשות להסמכת מעבדות.

איכות החומרים והאגרגטים לבניה ותשתיות נבחנת על ידי מגוון רחב של בדיקות מעבדה ושטח, בהתאם לתקנים ומפרטים המקובלים בארץ.

אגרגט הוא חומר חלקיקי בגדלים משתנים הנמדדים בין מיקרוני המטר לסנטימטרים.

האגרגט יכול להמצא ממקורות טבעיים- כפי שמופיע בטבע- צרורות נחל, מחצבות ויכול להמצא ממקורות מלאכותיים כגון תוצרי בנייה וכו'.

מטרתו העיקרית של האגרגט בבניה היא לתפוס נפח בחומר- בין אם על ידי פיזור שכבות שונות של מצעים, המורכבים מאגרגטים בגדלים שוניים על פי דרישות, בין אם בבטון- כחיזוק התערובת והגדלת הנפח ביציקה ובין אם באספלטים- כחומרי המסה העיקריים.

האגרגטים נבדלים זה מזה בגודל, בתכונות הפיזיקליות והמכניות ובמקורותיהם.

האגרגטים נבדלים זה מזה בייחוד בגודלם וממוינים לפי גודל הנפה ("מסננת") שהם עוברים דרכה.

אנליזת הניפוי מבוצעת על ידי סט נפות, כאשר כל החומר "מסונן" דרך הנפות ולפי גודל העינה (החור של רשת הסינון) , נקבע שמם.

האגרגטים נחלקים ל-2 קבוצות עיקריות:

אגרגט גס- גודל החלקיקים מעל 4.75 מ"מ (נפה #4)

אגרגט דק- גודל חלקיקים עד 4.75 מ"מ – עובר נפה #4

שמות נפוצים:

חול- 0-4 מ"מ

סומסום-4-10 מ"מ

עדש- גודל 10-17 מ"מ

פוליה- 17-25 מ"מ

בקלש- 30-180 מ"מ

בולדר- שברי אבן גדולים מאוד.

אגו"מ- אגרגט גרוס ומדורג – מיוצר במחצבות ב-2 מידות נפוצות:

אגו"מ 37.5 מ"מ ו- אגו"מ 50 מ"מ.

הבדיקות נחלקות ל2 תחומים עיקריים:

בדיקות שדה- לצפיפות ורטיבות הקרקע.

בדיקות מעבדה- הכוללות נטילת מדגם קרקע ע"י טכנאי המעבדה וביצוע בדיקות מכניות ופיזיקליות על המדגם במעבדת הקרקע לצורך בחינת מידת התאמת המדגם לתקן/ המפרט הנדרש.

ת"י 1865

מפרט נתיבי ישראל

מפרט 51- המפרט הכללי

בדיקות קרקע לבנייה- מעבדה גאומכנית מקצועית

מהי מעבדה גאומכנית?

מעבדה גאומכנית עוסקת במחקר מתקדם המתמחה בחקר ואפיון התכונות הפיזיקליות והמכניות של קרקע וסלע, בעיקר לצורכי תכנון הנדסי. מעבדה זו מעניקה מענה לתחום ההנדסה האזרחית, בו צריכים להתקיים יחסי גומלין בין הקרקע לבין המבנים המלאכותיים אותם מעוניינים לבנות עליה, כמו גשרים, סכרים, בניינים וכן הלאה. לכן, מעבדה זו מהווה גורם משמעותי בפרויקטים של הנדסה אזרחית, גיאוטכניקה וגיאולוגיה הנדסית.

המטרה העיקרית היא לדעת כיצד לתכנן את המבנים אשר מעוניינים להקים, לרבות את היסודות התומכים שלהם, על מנת שיוכלו להתמודד טוב יותר עם עומסים מסוגים שונים. על כן, יש לבצע את הפרוגמה של יועץ הקרקע הכוללת מספר בדיקות מעבדה אשר באמצעותן ניתן לדעת האם הקרקע חזקה מספיק ואיזה סוג ביסוס נדרש לקרקע.

מה תפקידו של יועץ קרקע?

עבודתו של יועץ קרקע מתחילה בחקירת האתר, כולל תכנון וביצוע סקרי קרקע, פיקוח על קידוחי ניסיון ואיסוף דגימות. לאחר מכן, הוא מעביר למעבדה מוסמכת ומאושרת את תכנית החקירה הגאוהנדסית בה הוא מפרט את כלל ההנחיות עבור סוגי הקידוחים הנדרשים, כמויות ומיקום הקידוחים, סוגי הבדיקות הנדרשות לקרקע והמעבדה מבצעת את בדיקות סקר הקרקע.

לאחר שמקבל את דוח הממצאים מהמעבדה, מפרש ומנתח את הנתונים שהתקבלו עקב הבדיקות שבוצעו. כך, יועץ הקרקע יכול להעריך את תכונות הקרקע והסלע וכן לזהות סיכונים גיאוטכניים וסיסמיים פוטנציאליים.

כך, מתקבל דוח גיאוטכני מקיף המועבר לכלל צוות הפרויקט. בהתבסס על ניתוח הנתונים בדוח זה, היועץ מספק המלצות לתכנון, כולל סוגי יסודות מתאימים, פתרונות לבעיות בלתי צפויות אשר עלולות להופיע במהלך הבנייה, פתרונות לייצוב הקרקע ומדרונות וכן שיטות חפירה ותמיכה.

יועץ הקרקע למעשה עובד בשיתוף פעולה הדוק עם צוות הפרויקט, מתרגם את המידע הטכני לשפה מובנת לכלל חברי הצוות ומשתתף בישיבות תכנון. כמו כן, לאורך הפרויקט, היועץ ממשיך לנטר את התנהגות הקרקע, ממליץ על ביצוע בדיקות/בדיקת קרקע נוספות לפי הצורך ומעדכן את המלצותיו בהתאם להתפתחויות בשטח. מעבר לכך, יועץ הקרקע גם מבטיח עמידה בתקנים ובדרישות רגולטוריות ומייעץ בנושאי בטיחות וסביבה הקשורים לקרקע.

עבודתו הקפדנית והמקצועית של יועץ קרקע מהווה בסיס חיוני לקבלת החלטות מושכלות ומשפיעה באופן ישיר על בטיחות, יעילות ועלות הפרויקט.

 

מהן בדיקות קרקע?

על מנת לבצע תכנון הנדסי מכל סוג, כאמור יש חשיבות להכיר את התכונות הפיזיקליות של קרקעות וסלעים באותו אזור. לכן, באמצעות בדיקות קרקע מגוונות, מקבלים מידע חשוב המסווג את הקרקע בהתאם לתכונות המכניות שלה, כגון בדיקת הידוק הקרקע.

מטרת הבדיקה היא להבטיח שהקרקע הודקה כראוי ויכולה לספק בסיס יציב ועמיד למבנים או תשתיות. בדיקה זו הינה קריטית למניעת שקיעות לא אחידות ובעיות יציבות עתידיות, לכן מהווה מרכיב מפתח בהבטחת איכות ועמידות לאורך זמן של פרויקטים בנייה ותשתית.

הבדיקה כוללת לקיחת דגימת קרקע מהאזור המהודק, מדידת נפחה ומשקלה ולאחר מכן מתבצע חישוב צפיפותה היבשה. תוצאה זו מושווית לצפיפות המקסימלית אשר נקבעה במעבדה, כדי לחשב את אחוז ההידוק.

לכן, מעבדה גאומכנית מצוידת במגוון רחב של מכשירים וציוד מתקדם המאפשרים לה לבצע סדרה מקיפה של כל הבדיקות המדויקות, זאת בהתאם לפרויקט המתוכנן. בדיקות קרקע לבניה מבוצעות באמצעות מכונות קידוח ייעודיות המתאימות לבצע סקר קרקע וכן כוללות ציוד ייעודי עבור בדיקת שדה, VT, SPT, פרסיומטר.

סוגי בדיקות קרקע

ישנם שני סוגים עיקריים של בדיקות קרקע.

בדיקות מעבדה- סקר קרקע

המשמעות של בדיקות סקר קרקע בא לידי ביטוי בלקיחת דגימות קרקע ולבצע בדיקות מעבדה שונות, על מנת להגדיר את סוג הקרקע ולסווג אותה בצורה מיטבית בהתאם למאפיינים ולממצאים השונים המתגלים בבדיקות.

בדיקת קרקע מסוג זה מבוצעת בהתאם להנחיות משרד הגנת הסביבה, כאשר המטרה היא לקבוע האם ישנם מזהמים בקרקע, למדוד ולמפות את ריכוזם בקרקע וכן את מידת הסיכון הנשקף מעצם קיומם, זאת בהשוואה לערכי הסף המותרים.

יש לציין כי במרבית המקרים, אין מבצעים בדיקה זו סתם כך, אלא מחליטים אם לקחת דגימות למעבדה בהתאם לממצאים של בדיקות סקר קודמות כמו סקר היסטורי וסקר גז קרקע. במידה ובבדיקות אכן מתגלה כי הקרקע דורשת טיפול בהתאם להנחיות ומדיניות המשרד להגנת הסביבה, אז תוצאות הבדיקה יכללו גם המלצות אשר יסייעו לשקם את הקרקע המזוהמת.

בדיקות שדה- קידוחי ניסיון

בדיקות שדה מבוצעות בשטח עצמו ולא במעבדה, באמצעות קידוחי ניסיון בקרקע. כלומר, חפירת בורות מחקר, בקרת דריכת עוגנים וברגי סלע, ניסיונות העמסה, בדיקות צפיפות שונות וכן הלאה. קידוחי בדיקת קרקע מסייעים לדגום ולבצע סקרי קרקע וכך להשיג את המידע המבוקש והמדויק ביותר עבור השטח אותו אנו מעוניינים לבדוק, דבר שהינו חובה מקדימה עבור כל תכנון הנדסי.

מטרת קידוח בדיקת קרקע היא לאפיין את כלל מרכיבי הקרקע וצפיפותה לצורך תכנון יסודות המבנה, כאשר בתום הקידוח, יועץ הקרקע בוחן את הממצאים ומחליט מהו סוג הביסוס הנדרש.

קידוחי ניסיון אלו מעניקים אינדיקציה בנוגע למצבו של השטח וכן עוזרים לוודא כי הוא לא מהווה סכנה בטיחותית. על כן, ישנה חשיבות גבוהה לבחור בחברה מקצועית ומנוסה אשר תוכל לספק את המידע המדויק ביותר על הקרקע.

לכן, על מנת לחסוך טעויות הרות גורל אשר עשויות להוביל להשקעות כלכליות מיותרות, חשוב לבצע קידוחי קרקע באופן מקצועי ככל הניתן על ידי מומחים בתחום אשר ידעו להתייחס לסוג הקרקע וכן שימוש בציוד מתאים ובטכניקות עבודות נכונות.

 

חברת 'מעבדות איזוטסט' היא מעבדה מוסמכת ומאושרת עם ניסיון עתיר שנים בביצוע בדיקות התאמה לתקנים בישראל וכן לפי דרישות הרגולטורים השונים בתחומי הבניין, סלילה, איכות הסביבה ובדיקת מוצרים. עם למעלה מ- 300 עובדים בפריסה ארצית רחבה אנחנו ערוכים להעניק לכם שירות איכותי, מהיר ומקצועי.

ייחודה של חברת 'מעבדות איזוטסט' הינה צוותי עובדים מקצועיים, מסורים ואיכותיים ביותר בתחום. כמו כן, המעבדה הינה מעבדה מוכרת לבדיקת מיגוני ומערכות כיבוי אש ומוסמכת ל- ISO17025 ו ISO17020 לבדיקות על פי תקנים.

חברת 'מעבדות איזוטסט' הינה מעבדה חזקה, בעלת תודעת שירות גבוהה, מקצועית ובלתי מתפשרת על אמינות ושיקוף המציאות ללקוח.

לשאלות נוספות מוזמנים ליצור קשר במספר 1700-502-200.

 

 

בדיקות קרקע – תתי המחלקות במעבדת הקרקע והארגטים

בדיקות שטח >   

צפיפות ורטיבות במד גרעיני  |   צפיפות ורטיבות חרוט חול


בדיקות אגרגטים  > 

בדיקות אגרגטים או בדיקות מצטברות משמשות למדידת הביצועים של מספר רכיבים במערכת. הם משמשים לזיהוי חולשות אפשריות במערכת, ויכולים לעזור לקבוע אילו רכיבים יש לשפר או להחליף. בדיקות מצטברות מספקות דרך יעילה לארגונים להעריך את המערכות שלהם ולהבטיח שהן פועלות כמצופה.

בדיקות אלו מספקים תובנה לגבי הביצועים והאמינות הכוללים של מערכת, ומאפשרים לנו לזהות בעיות פוטנציאליות לפני שהן הופכות לבעיות יקרות. על ידי ביצוע בדיקות אגרגטים, אנו יכולים גם להעריך את ההשפעה של שינויים בחלקים שונים של המערכת על הביצועים הכוללים שלה. זה מאפשר לנו לקבל החלטות מושכלות בעת ביצוע התאמות או שיפורים במערכות שלנו.

דירוג | שטיפה | שווה ערך חול (ש.ע.ח) | 100% ( צפיפות רטיבות) | גבולות אטרברג מיון לפי AASHTO | תפיחה חופשית | מנת תסבולת קליפורנית (CBR)| משקל יחסי | צפיפות אגרגט דק (בלתי פלסטי) | תכולת דקים | אינדקס פחיסות ומאורכות | שיעור התנגדות לשחיקה (לוס אנג'לס) | גריסות בריטית | קביעת אחוז המים בקרקע ובסלע


  בדיקות מצעים

לפי מפרט 51 | לפי מפרט נת"י | לפי מפרטים מיוחדים  | לפי מפרט רכבת ישראל


שונות  > 

רטיבות מתחת לריצוף

בדיקות קרקע

לפרטים נוספים על בדיקות הבטון

חייג עכשיו! או השאר פרטים ונחזור

קשר מהיר